Nieuws

Neuville zegeviert in Griekenland en vergroot voorsprong in WRC

Thierry Neuville is een stap dichter bij het behalen van zijn eerste FIA ​​World Rally Championship-titel gekomen nadat hij de slopende editie van de EKO Acropolis Rally van Griekenland won.

De Belgische coureur won de heftige driedaagse wedstrijd in Lamia en leidde een Hyundai Motorsport 1-2-3 finish voor i20 N-collega's Dani Sordo en Ott Tänak, terwijl Neuville's belangrijkste titelrivaal Sébastien Ogier verongelukte op de Wolf Power Stage terwijl hij op weg was om als tweede te eindigen.

Ogier was in staat om zijn Toyota GR Yaris weer op zijn wielen te zetten en de rally te voltooien, waarmee hij de 15 punten veilig stelde die zaterdagavond werden gescoord, maar hij zakte in het algemeen klassement nadat hij meer dan 20 minuten had verloren.

De Fransman had aanvankelijk aan het begin van de rally geleid, maar raakte achterop toen zijn auto vrijdagmiddag werd gehinderd door een defecte turbolader. Tänak en Dani Sordo voelden ook de toorn van de Acropolis, beiden liepen op zaterdag bandenschade op die hun eigen overwinningskansen de grond in boorde en Neuville naar de leiding katapulteerden.

Zelfs Neuville en co-piloot Martijn Wydaeghe waren niet immuun voor de brutaliteit van de rally. Een haperende motor teisterde hun Hyundai i20 N op de openingsochtend, maar het duo wist zich te hergroeperen en paste een verstandige strategie toe, waarbij ze risico en beloning zorgvuldig in evenwicht hielden om verdere calamiteiten op de verraderlijke circuits te voorkomen.

Het resultaat breidde Neuvilles voorsprong in het rijdersklassement uit tot 34 punten ten opzichte van Tänak, terwijl Ogier terugviel naar de derde plaats, met nog 90 punten te verdienen in de resterende drie ronden. In het fabrikantenkampioenschap breidde Hyundai zijn voorsprong op Toyota uit tot 35 punten.

"Ik had helemaal geen informatie over Ogiers crash en toen ik de auto zag, wist ik nog steeds niet zeker of het hem was", onthulde Neuville. "Vanaf dat moment begreep ik dat ik de auto gewoon naar huis moest brengen en erdoorheen moest komen. "Sinds gisterenmorgen begrepen we dat we erdoorheen moesten komen en onze doelen moesten nastreven. Ik ben ook erg trots op mijn team en Martijn - we hebben de auto tot het einde gehaald en dat is wat telt."

Nu Ogier in de problemen zat, verzamelde Tänak 11 van de mogelijke 12 punten van Super Sunday. De Est behaalde ook zijn 50e WRC-podium en staat nu vier punten voor op Ogier in de rijdersserie.

De titelaspiraties van Elfyn Evans kregen een flinke knauw toen hij zaterdagavond laat met zijn Toyota rolde, terwijl het M-Sport Ford-duo Adrien Fourmaux en Grégoire Munster ook gedwongen werden om weer aan te sluiten onder de herstartregels na hun eigen incidenten.

De Acropolis bleek zo meedogenloos dat WRC2-coureurs de resterende top 10-plekken innamen. Sami Pajari behaalde niet alleen de overwinning in de WRC2-categorie, maar verzekerde zich ook van de vierde plaats in zijn Rally2-spec Toyota. Pajari versloeg Robert Virves nipt, waarbij ze allebei op tijd finishten, maar Pajari's snellere SS1-tijd gaf hem de overwinning op countback.

Yohan Rossel, Kajetan Kajetanowicz, Fau Zaldivar, Josh McErlean en Roberto Daprà maakten de top 10 compleet, profiterend van de tegenslagen van de topcoureurs.

Het WRC reist nu af naar Zuid-Amerika voor ronde 11 tijdens de Rally Chile Bio Bío, die van 26 tot en met 29 september in Concepción wordt verreden.

Tekst en foto's: PR WRC
RSS News Feed
Uitslag (top 5)
1 [11]
Thierry Neuville 3:38:04,2
Martijn Wydaeghe
Hyundai I20 N Rally1 Hybrid
2 [ 6]
Dani Sordo +1:46,8
C. Carrera
Hyundai I20 N Rally1 Hybrid
3 [ 8]
O. Tänak +2:57,3
Martin Järveoja
Hyundai I20 N Rally1 Hybrid
4 [20]
Sami Pajari +7:01,1
Enni Mälkönen
Toyota GR Yaris Rally2 Concept
5 [28]
Robert Virves +7:01,1
Aleks Lesk
Škoda Fabia RS Rally2
Klik hier voor alle resultaten