Nieuws

Rovanperä zegeviert in verraderlijke Rally van Chili

Kalle Rovanperä behaalde zondag de overwinning tijdens de Rally van Chili Bio Bío, waarbij hij de dichte mist en verraderlijke omstandigheden de baas werd en zijn vierde overwinning van het FIA World Rally Championship-seizoen 2024 behaalde. Rijdend in een Toyota GR Yaris Rally1 HYBRID, versloeg de Fin zijn Toyota GAZOO Racing teamgenoot Elfyn Evans met 23,4 seconden, en veroverde hij steeds moeilijkere en vochtigere wegen in de regio Bio Bío in Chili.

Rovanperä begon voorzichtig aan de 11e ronde van het seizoen, en gaf toe dat het Chileense grind niet bij zijn rijstijl paste. Toch vond hij zijn ritme naarmate de rally vorderde. Het keerpunt kwam op zaterdagmiddag toen hij Evans inhaalde bij bijna nul zicht, en door dichte mist hoog in de bergetappes navigeerde om een ​​voorsprong van 15,1 seconden te pakken op weg naar de laatste dag. De tweevoudig WRC-kampioen bleef zondag onverstoorbaar in even moeilijke omstandigheden, en versloeg Evans op alle behalve één van de laatste vier etappes om de 15e overwinning van zijn WRC-carrière veilig te stellen.

Ott Tänak van Hyundai Motorsport completeerde het podium met een achterstand van 20,5 seconden op Evans in zijn i20 N Rally1 HYBRID. Ondanks het podium van de Est verloor Hyundai terrein in het fabrikantenkampioenschap, waarbij Toyota de kloof terugbracht tot slechts 17 punten, dankzij de meesterlijke prestaties van Rovanperä en Evans en de cruciale puntenoogst van Sébastien Ogier op Super Sunday.

"Het voelt echt goed," glimlachte Rovanperä. "Grote dank aan het team, de auto en alles werkte perfect. De overwinning voelt eigenlijk als een goede - vrijdag voelde niet zo goed en de omstandigheden waren het hele weekend echt moeilijk, dus het voelt echt goed."

Leider in het kampioenschap Thierry Neuville genoot van een relatief dramavrije run naar de vierde plaats, een resultaat dat hem nog dichter bij een eerste coureurstitel brengt, aangezien hij met nog maar twee ronden te gaan 29 punten bovenaan het klassement staat. Neuville kan het zich veroorloven om volgende maand een handvol punten te verliezen aan zowel Evans als Ogier tijdens de Central European Rally en daar toch de titel te pakken, mits hij teamgenoot Tänak overtreft.

Hoewel Ogier de maximale punten van Super Sunday redde, lijken zijn hoop op een negende WRC-titel nu gering. De Fransman, die de snelheid had om mee te dingen naar de overwinning, viel zaterdag uit met zijn Toyota vanwege schade aan de ophanging nadat hij een steen had geraakt.

Adrien Fourmaux was de beste finisher van M-Sport Ford en eindigde op de vijfde plaats, met een achterstand van 1 minuut en 1,6 seconden op Neuville. Het resultaat van de Fransman had nog beter kunnen zijn als hij vrijdag niet een straf van één minuut had gekregen voor een late check-in.

Toyota's rijzende ster Sami Pajari maakte indruk door als zesde te eindigen tijdens zijn tweede Rally1-optreden, terwijl Fourmaux's Puma-teamgenoot Grégoire Munster op de zevende plaats volgde.

Esapekka Lappi lag op koers om als achtste te eindigen, maar moest in de voorlaatste etappe opgeven nadat een spin de radiator van zijn Hyundai beschadigde. De uitvalbeurt markeerde ook het einde van de onderscheiden WRC-carrière van co-piloot Janne Ferm na 90 starts, twee overwinningen en 15 podiumplaatsen.

Tekst en foto's: PR WRC
RSS News Feed
Uitslag (top 5)
1 [69]
Kalle Rovanperä 2:58:59,8
K. Halttunen
Toyota GR Yaris Rally1 Hybrid
2 [33]
E. Evans +0:23,4
S. Martin
Toyota GR Yaris Rally1 Hybrid
3 [ 8]
O. Tänak +0:43,9
Martin Järveoja
Hyundai I20 N Rally1 Hybrid
4 [11]
Thierry Neuville +1:01,1
Martijn Wydaeghe
Hyundai I20 N Rally1 Hybrid
5 [16]
Adrien Fourmaux +2:02,7
A. Coria
Ford Puma Rally1 Hybrid
Klik hier voor alle resultaten