Nieuws

Swaanen wint chaotische Exotic Green Rally

Jeroen Swaanen heeft afgelopen zaterdag de Exotic Green Rally op zijn naam geschreven. In eerste instantie was het Bob de Jong die als winnaar werd afgevlagd, maar na protest van een aantal rijders tegen een eerder gegeven tijdstraf vanwege te vroeg inklokken werd Swaanen alsnog als winnaar uitgeroepen. Bernhard ten Brinke werd tweede op net geen vier seconden en Bob de Jong zag zijn overwinning in rook opgaan en werd uiteindelijk derde. De 'onterechte' tijdstraf zorgde voor een kleine smet op wat een mooie rally had moeten worden.

Tijdstraffen zorgen voor onrust
Op vrijdagavond voorafgaand aan de rally wilde de organisatie een extra tankmogelijkheid inlassen voor de deelnemers wat ervoor zorgde dat de aanrijd tijd naar de service met drie minuten werd verlengd. De organisatie melde dit via een officiële mededeling naar de equipes, maar op de registratiekaarten stonden nog de tijden van voor de officiële mededeling. Dit zorgde voor verwarring bij een aantal equipes waaronder de top vier van dat moment. De wedstrijdleiding gaf vijf equipes een tijdstraf van drie minuten wat ervoor zorgde dat Bob de Jong met de Mad Croc Mitsubishi Lancer WRC de leiding in het klassement overnam. De discussie of de tijdstraf terecht was laaide fel op en zowel de voor als tegenstander kwamen met goede argumenten. Pas laat in de nacht kwam de wedstrijdleiding met de mededeling dat er een procedurefout was gemaakt en dat de tijdstraffen ingetrokken werden. Dit zorgde ervoor dat Swaanen na 16 klassementsproeven alsnog als winnaar werd uitgeroepen.

Rally-080712-dejongexotic.jpg 

Mad Croc Rally Team rijdt sterk
Buiten de problemen met de tijdstraffen om was de 2012 editie van de Exotic Green Rally weer een hele mooie. De klassementsproeven lagen er mooi bij en de zon scheen toen de eerste deelnemer rond 9:30 uur over het startpodium reed. Iedereen hoopte op een mooi secondenduel tussen Jeroen Swaanen met de Ford Focus WRC en ten Brinke in de nieuwere, maar langzamere Ford Fiësta WRC zoals tijdens de ELE Rally het geval was, maar dat duel bleef tijdens de eerste proeven uit. Bob en Bert de Jong waren sterk met de Mad Croc Mitsubishi Lancer WRC's en zette de aanval in op Swaanen. Ten Brinke wist de derde plaats over te nemen, maar kon niet echt aanvallen bij de sterkere WRC's aan kop. Na 6 van de 16 proeven keek ten Brinke al tegen een achterstand aan van 31 seconden.

Rally-080712-loonexotic.jpg


Wederom pech voor van Loon
Erik van Loon had ook in Etten-Leur het geluk niet aan zijn zijde. Van Loon kon de tijden aan kop niet bijhouden met de Ford Fiësta WRC en liep al snel een grote achterstand op. Problemen met de motor zorgde ervoor dat van Loon op KP9 de handoek in de ring gooide en halverwege de proef verliet om meer schade aan de motor te voorkomen. Bert de Jong moest niet veel later opgeven met de Mitsubishi Lancer WRC en ook de sterk rijdende Edwin Schilt zag de finish niet. Twee proeven voor het einde viel ook Edwin Schilt uit na problemen met de Subaru Impreza WRC S14.

Rally-080712-brinkeexotic.jpg

Hevige buien in de avond
Door de tijdstraffen ging Bob de Jong aan de leiding gevolgd door Swaanen, die er van alles aan probeerde te doen om de rally alsnog te winnen. Bernhard ten Brinke lag derde en liep in de avond hard in op Swaanen. Het mooie weer had plaats gemaakt voor hevige buien en de paden rondom Etten-Leur waren erg glad. Ten Brinke liet zien dat hij onder deze omstandigheden heer en meester is en maakte het tegen het einde van de rally nog spannend. 3.9 seconden kwam hij tekort op Swaanen na 16 mooie maar zware proeven. Bob de Jong reed erg sterke rally rondom Etten-Leur en werd als winnaar afgevlagd. Swaanen werd tweede en ten Brinke pakte de derde plaats.

Organisatie draait straffen terug
Zowel Swaanen als ten Brinke tekende protest aan tegen de tijdstraf en staken het commentaar op de wedstrijdleiding niet onder stoelen of banken. Swaanen dreigde zelfs om te stoppen met het kampioenschap als de straf niet werd teruggedraaid. Om 3 uur in de nacht werden de tijdstraffen alsnog ingetrokken en werd duidelijk dat Bob de Jong en Annemieke Hulzebos hun eerste plaats moesten inleveren. Of deze beslissing al dan niet terecht was zal de gemoederen nog wel even bezig houden, maar dat het een smet op een mooie rally heeft gegooid is wel duidelijk.


 

RSS News Feed