Nieuws

Loix verslaat WRC's in Landen

Freddy Loix heeft afgelopen zaterdag onder lastige omstandigheden de Rally van Haspengouw gewonnen. De Belg was met de Skoda Fabia S2000 na 13 klassementsproeven te sterk voor de Subaru WRC's van Chris van Woensel en Kris Princen. Hermen Kobus was de beste Nederlander met de Ford Fiësta S2000 op een vierde plaats algemeen. Antoine van Ballegooijen werd keurig zesde met de Mitsubishi Lancer Evo X.

Het was droog tijdens de start van de Rally van Haspengouw, maar de paden lagen er verraderlijk glad en vettig bij vanwege de regenval van de afgelopen dagen. Freddy Loix opende snel en wist meteen de snelste tijd te laten noteren op de eerste proef van de dag. Ook Hermen Kobus opende snel en noteerde de 2de tijd op de openingsproef. Niet iedereen had een geweldige start. De Belg Cerderidis kwam niet verder dan de eerste proef met de Ford Fiësta R5 en ook Philip Cracco moest de rally al op de eerste proef staken. Kris Princen had op de gladde wegen grote moeite om de Subaru Impreza S12 onder controle te houden, maar wist uiteindelijk de snelheid te vinden.

Het was snel duidelijk dat Loix de te kloppen man was rondom Landen. Loix wist de snelle WRC's achter zich te houden en reed een sterke, foutloze rally. Hermen Kobus kon het tempo van de Belg niet bijhouden en werd op de 2de proef van de rally opgehouden door een langzamere Melissa Debackere met de Peugeot 207 S2000. Debackere kreeg later een probleem en gaf op. Kobus reed sterk, maar een probleem met zijn versnelingsbak zorgde ervoor dat hij niet maximaal kon aanvallen. Maarliefst 8 kp's wist hij de snellere WRC's achter zich te houden, maar na kp 9 moest hij lijdend toezien dat van Woensel de 2de plaats in de rally overnam. Pas op de laatste proef wist Princen de 3de plaats over te nemen en moest Kobus genoegen nemen met de 4de plaats.

Antoine van Ballegooijen besloot om dit seizoen in België te gaan rijden en reed een sterke eerste rally rondom Landen. van Ballegooijen lag met de Mitsubishi Lancer Evo X na 3 proeven op een mooie 9de plaats en wist zich goed staande te houden tussen zijn Belgische concurrenten. Een beetje geholpen door foutjes van anderen klom van Ballegooijen steeds hoger in het klassement en na 13 proeven finishte de Brabantse equipe op een mooie 6de plaats algemeen en een 3de plaats in het RC2 klassement.

De opening van het Belgische rallyseizoen was een zware. maarliefst 26 equipes zagen de finish in Landen niet en dat waren niet de minste equipes. Patrick Snijers, Melissa Debackere, Wim Soenens, Bob Colsoul, Vincent Verschueren en David Bonjean zij nmaar een aantal grote namen die uitvielen dit weekend. Freddy Loix kende geen enkel probleem met de Skoda fabia S2000 en reed onbedriegd naar de finish en leidt het kampioenschap na 1 ronde. Hermen Kobus deed met zijn 4de plaats algemeen goede zaken voor het kampioenschap, want de nieuwe regel in het BRK is dat de WRC's (klasse RC1) maar de helft van de punten scoren voor het kampioenschap. Hierdoor staat Kobus 2de in het Belgisch Rally Kampioenschap na 1 ronde.