Nieuws

Bob de Jong sterk in Helmond

Bob de Jong heeft afgelopen weekend overtuigend de 49ste ELE Rally op zijn naam geschreven. De Jong wist met de Mitsubishi Lancer WRC 05 de beide topfavorieten, Erik van Loon (Focus WRC '09) en Jeroen Swaanen (C4 WRC), achter zich te houden en ging er met de volle winst vandoor. Jasper van den Heuvel werd tweede met de Mitsubishi Lancer Evo X en Arjen de Koning pakte de 3de plaats met de Mitsubishi Lancer Evo 7. Erik van Loon en Jeroen Swaanen finishten beiden niet.

Voorafgaand aan de 49ste editie van de ELE Rally was iedereen gefocused op Erik van Loon en Jeroen Swaanen die speciaal voor hun thuisrally met goed materiaal richting Helmond waren gekomen. Van Loon haalde een Ford Focus WRC met de laatste specs bij M-Sport en Swaanen bracht een Citroën C4 WRC aan de start. De missie was duidelijk, winnen.

Op vrijdagavond stonden er 2 proeven op de planning die ieder 2 maal verreden werden. Bob de Jong opende als snelste met de Mitsubishi Lancer WRC gevolgd door Swaanen en van Loon. Swaanen wist de 3de proef op zijn naam te schrijven, maar moest toezien hoe de Jong na vier proeven een voorsprong had van meer dan 15 seconden. Erik van Loon vergooide zijn kans op de overwinning op de laatste proef van de vrijdag wanneer hij na een stuurfout in een greppel belandde en veel tijd verloor.

Jeroen Swaanen opende op de eerste proef van de zaterdag als snelste en veel mensen dachten dat de inhaalslag op Bob de Jong was begonnen, maar niets was minder waar. De Jong was KP Stiphout 2 maal de snelste terwijl Swaanen op de snelle verharde wegen rondom Vlierden de winst pakte. De strijd was spannend, maar Swaanen kon met de snelle C4 WRC niet echt een aanval plaatsen. Erik van Loon kon het tempo in het begin goed volgen, maar maakte geen aanspraak meer op de overwinning en als tijdens kp8 de Ford Focus WRC langzaam voorbij komt lijkt het halen van de finish helemaal een uitdaging geworden. Niet veel later moet van Loon opgeven. De Jong wist de op vrijdag opgebouwde voorsprong zo rond de 14 seconden te houden en Swaanen moest een tandje bij gaan zetten wil hij de overwinnig veilig stellen, maar op kp13 maakt Swaanen een foutje en en valt uit. De C4 WRC is zwaar beschadigd en de Jong is vrijwel zeker van de overwinning.

Achter de Jong en Swaanen was een mooi gevecht bezig om plaats drie tussen Piet van Hoof met de Groep A Mitsubishi Lancer Evo 4 en Jasper van den Heuvel met de standaard Mitsubishi Lancer Evo X. Van Hoof weet de snelle van den Heuvel op vrijdag achter zich te houden, maar op zaterdag gaat van den Heuvel er goed voor zitten en pakt hij op kp 6 de 3de plaats over. Achter van Hoof was een ander gevecht bezig tussen de Mitsubishi's van de Koning, Vossen, van Iersel, van Gennip, Faes en Hoondert en als van Hoof met nog vier kp's te gaan ook uitvalt gaat de strijdt ineens om een podiumplaats. Arjen de Koning lijkt een veilige marge te hebben, maar Vossen en Faes liggen op de loer. Tijdens de laatste proeven van de dag slaat ook het noodlot toe voor Henk Vossen en dat zorgt ervoor dat Faes opschuift naar de 4de plaats. Het gat naar de nummer 3 is te groot voor een aanval en zo weet de Koning zijn 3de plaats algemeen veilig te stellen.

Bob de Jong pakt ook de winst in het Open Nederlands Rally Kampioenschap, terwijl Jasper van den Heuvel de overwinning pakt in de strijd om het Nationaal Nederlands Rally Kampioenschap. Ook de standaardklasse wordt gewonnen door van den Heuvel. De 49ste editie van de ELE rally gaat de boeken in als een zware en een met veel uitvallers. Of Swaanen het gat met de Jong nog dicht had kunnen rijden zullen we nooit weten, maar Bob de Jong was de terechte winnaar in Helmond.

 

RSS News Feed